Precelek krakowski
KulinariaProdukty tradycyjne

Precelek krakowski

Podobnie jak obwarzanek precelki krakowskie są nierozłącznie związane z historią miasta.

Pierwsze wzmianki o datują się z XIII wieku. Tradycja ich wypieku związana była z jednej strony z wysokim kunsztem jaki prezentowali krakowscy piekarze, a z drugiej strony z cech charakterystycznych samych precelków, które dobrze wypieczone z jakościowo dobrych surowców i w odpowiedni sposób przechowywane, zachowywały swe walory smakowe nawet ponad rok od wypieczenia. Świadczy o tym fakt, że Król Władysław Jagiełlo przygotowując się do wojny z Krzyżakami zamówił u krakowskich piekarzy kilkanaście …wozów precelków!

Ponadto o tym jak ważne są precelki i jak bardzo krakowski jest to produkt świadczy to, że precelek trzymany przez lwy a nad nim korona wskazująca królewskie miasto Kraków stanowi najważniejszy element herbu cechu piekarzy krakowskich.

Dawniej precelki były wyjątkowym i elitarnym wypiekiem produkowanym wyłącznie z mąki pszennej czyli tzw. białej, a prawo jego wypieku mieli tylko piekarze zrzeszeni w cechu w obrębie plant. Dopiero król Jan Sobieski zezwolił na wypieki z mąki tzw. „białej” innym rzemieślnikom spoza murów miasta Krakowa.

Precelki mają średnicę 4-8 cm, grubość paska ciasta ok. 1 cm kolor jasnozłocisty do ciemno złocistego z połyskiem.  

Do dziś wiele rzemieślniczych piekarń wypieka ręcznie formowane precelki krakowskie na podstawie zachowanych receptur.

28.09.2005 Precelki krakowskie zostały wpisane na Listę produktów tradycyjnych

źródło: www.minrol.gov.pl

Podobne wpisy

Nasiona fasoli „Piękny Jaś” z doliny Dunajca

Łukasz Kurbiel

Kiszka z Podstolic

Łukasz Kurbiel

Jabłka łąckie

Łukasz Kurbiel

Ta strona korzysta z plików cookie. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Czytaj więcej