Sernik jurajski, słodkie ciasto, którego głównymi składnikami są biały ser, masło i jajka jest ważnym elementem kulturowego dziedzictwa kulinarnego Jury Krakowsko-Częstochowskiej.
Dawniej wypiekany był jedynie podczas głównych świąt – Wielkanocy i Bożego Narodzenia czy wesel. Ze względu na dużą ilość składników potrzebnych do jego wypieku, będących źródłem dochodu gospodarstwa uznwany był za produkt luksusowy, dostępny jedynie w zamożnych gospodarstwach.
Przygotowanie
Sposób przygotowania i wypieku sernika przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Jako pierwsze należy przygotować kruche ciasto na spód sernika. Gdy ciasto się schładza, przygotowuje się masę serową. Aby uzyskać pełną gładkość sera należy go dwukrotnie zmielić a następnie małymi porcjami dodawać do żółtek roztartych wcześniej z cukrem i masłem. Później do tak wyrobionej masy dolewa się ubitą na sztywno pianę z białek oraz delikatnie wyrabia. Na koniec wytworzona masa serowa jest układana jest na kruchym cieście. Charakterystycznym elementem przygotowania tego sernika jest proces pieczenia w specjalnych ramkach z drewna wiśniowego. Wpływa to na jego wyjątkowy smak. Po upieczeniu ciasto dekorowane jest wiórkami kokosowymi bądź białą czekoladą.