Kukiełka lisiecka
KulinariaProdukty tradycyjne

Kukiełka lisiecka

Kukiełki to tradycyjne pieczywo związane ściśle z Krakowem i jego okolicami.

Przygotowanie:

Do przygotowania kukiełek Lisieckich używa się tylko prostych składników – mąki, soli, drożdży oraz wody. Po ich wyrobieniu ciastu nadaje się wrzecionowaty kształt. Uformowane ciasto rośnie na drewnianej półce około pół godziny. Przed włożeniem kukiełek do pieca ich wierzch smarowany jest tzw. „zanką”, czyli pszennym krochmalem o konsystencji śmietany. W ostatecznej fazie przygotowywania kukiełki układane są w piecu i opalane drewnem sosnowym z domieszką liściastego. Kukiełka Lisiecka ma od 25 do 30 cm długości, w najszerszym miejscu 7 cm szerokości i waży około 250 g. Barwa zewnętrzna jest  złota do ciemnobrązowej, na przekroju mlecznobiała.

Tradycja

„Kukiełki albo wyrabiano na Kleparzu albo kupowano od piekarzy z Golkowic i Liszek, od których nazywały się kukiełkami golkowskiemi i lisieckiemi. Kukiełki te z wielką ilością potażu wyrastały i wyglądały dobrze, ale słynęły z ogromnych dziur pośrodku. Kukiełki kleparskie były tym lepsze, że były pełniejsze a posypane czarnuszką. Wypiekano też kukiełki groszowe zębate czyli świnki, które przypominały podbrzusze świni, a dodawano je stałym kupującym we wigilię bezpłatnie jako dodatek” (Stanisław Cercha, w pracy „Kleparz przedmieście Krakowa przed 50 laty”, Studia Etnograficzne, Kraków 1914). 

24.06.2010 kukiełka Lisiecka została wpisana na Listę produktów tradycyjnych

źródło: www.minrol.gov.pl

Podobne wpisy

Łukowicka śliwka suszona

Łukasz Kurbiel

Polska fasola z orzełkiem

Łukasz Kurbiel

Jodłownicki kołacz z serem

Łukasz Kurbiel

Ta strona korzysta z plików cookie. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Czytaj więcej