KulinariaProdukty tradycyjne

Jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej

Owca olkuska jest rodzimą odmianą owcy długowełnistej. Rasę te wytworzoną w okresie międzywojennym na terenie dawnego powiatu olkuskiego poprzez krzyżowanie lokalnego prymitywnego pogłowia matek z trykami rasy pomorskiej. Jest to owca chowu drobnostadnego, o dobrze rozwiniętym instynkcie macierzyńskim, dobrej wydajności mlecznej, odporna na choroby i trudne warunki środowiska.

Owce wypasane są przez cały sezon, czyli od końca kwietnia do pierwszych dni października. Ich głównym pożywieniem w okresie wypasu jest roślinność charakterystyczna dla Jury, wśród której licznie występują gatunki roślin leczniczych wykorzystywanych w ziołolecznictwie i medycynie ludowej. Rodzimą owcę olkuską charakteryzuje bardzo wysoka plenność. Matka rodzi bliźniaki lub trojaczki. Przez cały okres odchowu jagniąt, maksymalnie 3 miesiące, podstawowym pokarmem jest mleko matki. Od trzeciego tygodnia życia umożliwia się jagniętom swobodny dostęp do paśników.

Jagnięcina

Jagnięcinę jurajską z owcy olkuskiej charakteryzuje niska zawartość tłuszczu śródmięśniowego oraz wysoki poziom białka i składników mineralnych. W związku z tym możemy zaliczyć ją do pełnowartościowych, ale i dietetycznych produktów spożywczych o niepowtarzalnych walorach smakowych. Waga żywego jagnięcia w wieku powyżej 3 miesięcy wynosi powyżej 20 kg, waga tuszki około 10 kg. Mięso owcy olkuskiej jest delikatne i soczyste, nie posiada swoistego zapachu mięsa owczego. Ma stałą i zwartą konsystncje a w dotyku jest jędrne i sprężyste. Mieso ma barwę różową z niewielką ilością białego tłuszczyku.

Jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej, ze względu na walory smakowe, cieszy się dużą popularnością i jest traktowana jako rarytas.

21.12.2012  Jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej została wpisana na listę produktów tradycyjnych
 
źródło: www.minrol.gov.pl

Podobne wpisy

Żentyca

Łukasz Kurbiel

Bugle zembrzyckie

Łukasz Kurbiel

Precelek krakowski

Łukasz Kurbiel

Ta strona korzysta z plików cookie. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Czytaj więcej