Charsznicka kapusta kwaszona
KulinariaProdukty tradycyjne

Charsznicka kapusta kwaszona

Charsznicka kapusta kwaszona to tradycyjny produkt wytwarzany na terenie całej gminy Charsznica w 18 wioskach: Charsznica, Chodów, Chodowiec, Ciszowice, Dąbrowiec, Jelcza, Marcinkowice, Miechów-Charsznica, Podlesice, Pogwizdów, Swojczany, Szarkówka, Tczyca, Uniejów-Kolonia, Uniejów-Parcela, Uniejów-Rędziny, Wierzbie, Witowice. Powierzchnia upraw liczy od 2 000 ha do 2 500 ha.

Charsznicką kapustę kwaszoną produkują miejscowi rolnicy z kapusty białej głowiastej wyhodowana w ich gospodarstwach. Uprawa kapusty, nie zmieniła się od lat, począwszy od przygotowania rozsady, jej pielęgnacji, a skończywszy na technologii ręcznego zbioru.  Proces kwaszenia również nie zmienił się od pokoleń, a tradycja i doświadczenie przekazywane jest z pokolenia na pokolenie. Proces fermentacji zachodzi w sposób samoczynny i naturalny bez wykorzystania sztucznych ulepszaczy i konserwantów, a jedyny dodatek stanowi sól. Kapusta kwaszona ma postać podłużnych nitek (o grubości ok. 0,8 mm i długości do 30 cm) powstałych w procesie szatkowania i jest koloru kremowo-żółtego. Jej nieodłącznym elementem jest kwas kapuściany w zbliżonym kolorze, w którym kapusta jest zanurzona. Ma lekko kwaśny smak i zapach.

28.11.2006 Charsznicka kapusta kwaszona została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych

 

Źródło:

http://www.minrol.gov.pl

fot. janslab.pl

Podobne wpisy

Czarna mąka o peruwiańskich koneksjach

Łukasz Kurbiel

Wędzony karp zatorski

Łukasz Kurbiel

Ser gazdowski – gołka (pucok, kara)

Łukasz Kurbiel

Ta strona korzysta z plików cookie. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Czytaj więcej